Franse Slag – Bedrijfsuitjes met 2CV's

De franse slag weblog

Hoe kwam je toch op het idee ?

Hoe ik op het idee kwam om toerritten met lelijke eenden te organiseren! Het begin van Franse Slag/ Skick Evenementen Organisatie.

Mijn eerste auto was een knalrode Citroën 2CV6. Die kreeg ik van mijn ouders nadat ik voor mijn rijbewijs slaagde. En die eend heb ik nog steeds!!

Het idee om er bedrijfsuitjes mee te organiseren ontstond toen ik bij Sevan werkte (organisatie van evenementen met terreinvoertuigen). Dat was een geweldige ervaring: veel evenementen begeleiden, wij hadden een geweldig wagenpark, een fraai kantoor, een ruime werkplaats en een leuke groep collega’s.

Met iets te veel zelfvertrouwen verkocht ik een evenement, waar ik van te voren al van wist dat wij die met ons materiaal niet aankonden. Maar -NEE-verkopen stond niet in ons vocabulair dus ……… ouderwets brainstormen. Met 9 personen in een kamer brainstormen was gaaf, ijsberend rond een grote tafel, lege thermoskannen koffie en volle asbakken…….

Tijdens deze brainstormsessie bedacht ik dat je voor relatief weinig geld |(ca. € 100 per stuk) een eendje met APK kon kopen. En dan laat je daar 4 personen per auto een oriëntatierit mee rijden. Op die manier hou je de Landrovers op het terrein voor de overige deelnemers. Na afloop kun je die eenden weer verkopen of nog een keer een rit laten maken…. PING…. daar was het idee!

Er werd enorm gelachen: “Met lelijke eenden rijden? Nee, da’s echt helemaal niks! Een half jaartje later stopte ik bij Sevan en begon ik de eerste evenementen organisatie met toerritten in 2CV’s ofwel bedrijfsuitjes met lelijke eenden. De tijd vliegt als je lol hebt want inmiddels organiseer ik meer dan 12 1/2 jaar met heel veel plezier toerritten met 2CV’s.

 

 

De eerste klant: DoTime Eventures

Eind 1997, tijdens een 4X4 evenement van Sevan, besprak ik met Jan Lugtmeijer, (eigenaar van DoTime in Amersfoort) het nieuwe concept met de eenden. Hij zei:”Dat bestaat nog niet in Nederland, als jij de eenden regelt, dan zorg ik voor klanten!” Begin juli 1998 belde Jan mij weer op: “Hoe is het met die eendenrace?” “Het is geen rally, geen race, het wordt een toerrit met lelijke eenden!” “Ook goed, hoeveel eenden heb je, zijn de routes uitgestippeld en wat gaat het kosten? Ik heb namelijk een groep die dit heel graag wil doen: 20 personen op 24 oktober.”

Hoewel hij mij ermee overviel, (ik twijfelde nog of ik niet iets anders zou gaan doen) zei ik dat de toerrit ongeveer 50 gulden per persoon zou gaan kosten en dat het programma circa 2 a 3 uur duurde inclusief pontovertochten. Jan ging akkoord en ik moest echt aan de slag. Eerst maar de eenden gaan regelen. 4 lelijke eenden kon ik huren bij Huib de Vries in Rossum, dus om praktische redenen ben ik in Rossum (bij Zaltbommel) op zoek gegaan naar een startlocatie. Dat werd Hotel de Gouden Molen, dat prachtig ligt aan de Waaldijk in Rossum. Vanaf  daar ben ik toen de toerrit uit gaan zetten, via Heerewaarden naar Alphen, met ‘t pontje over naar Lith en zo via ‘t pontje bij Maren Kessel weer terug naar Rossum. Een tikkeltje kort zo bleek op 24 oktober, 20 opgeschoten IT-ers die binnen 1 1/2 uur weer terug bij af waren. Terwijl ik ‘t Land van Maas & Waal afspeurde naar mijn klanten, zaten zij al aan het bier in de Gouden Molen. De eerst reactie was: “t Was ontzettend leuk, vooral dat stuk waar de routebeschrijving niet klopte”.

 

Tour de Deux Chevaux

De eerste route die ik uitstippelde noemde ik: Tour de Deux Chevaux. Na de eerste groep heb ik die route aangepast. D.w.z. iets langer gemaakt en met een lunch bij de molen en een bezoek aan de paardenmelkerij er in gelast. Op deze manier werd het programma middagvullend. Om 11:30 uur ontvangst, 12:00 uur vertrekken met de eenden en vanaf 17:00 uur komen de eenden weer terug bij het restaurant.

Het eerste jaar had ik eigenlijk maar 1 route, de Tour de Deux Chevaux met een aantal variaties; met of zonder lunch, met of zonder activiteit (en keuze uit verschillende activiteiten (boogschieten, Javelotwerpen, Jeu de Boules, wijnproeverij, schermen, kunstschilderen (met en zonder naaktmodellen), boerengolfen, echt golfen, bootje varen, schaatsen, skiën, bowlen en heel veel verschillende teambuildingsactiviteiten) maar ook bekende en minder bekende mensen die een presentatie hebben gegeven tijdens een toerrit: Erwin Krol, Bas Nibbelke, René Bastiaanse, Robert Jan Derksen en Carla van Loon. Vergeet ik bijna nog de cabaretier die zijn 50e verjaardag vierde tijdens een tour: Mark van de Veerdonk.

Huisstijl

Ik had een bepaald beeld van mijn bedrijf voor ogen. Ik wilde niet alles zelf doen maar samenwerken met andere bedrijven. Zo liet ik bijvoorbeeld de verkoop over aan DoTime (bedrijfsevenementen), Glope Events (vrijgezellendagen), QTS (Trainingen), Personell Touch (Incentives), de lunch en/of diner werd door cateraars verzorgt en overige activiteiten door JvK Sport & Entertainment Service. Op deze manier hield ik tijd en energie over om het wagenpark verder uit te bouwen en onderhouden, de routes te maken, etc etc. We konden zo allemaal een leuke boterham verdienen aan en met elkaar.

Netwerk

Tot het moment dat een van de bedrijven (in 2002) ook toerritten met lelijke eenden ging organiseren, besefte ik dat ik op deze manier (uitsluitend als uitvoerder) wel erg kwetsbaar was. Ik bouwde absoluut geen naamsbekendheid op.

Website

Een website (laten) maken is geen probleem; een handig neefje (nee, niet jij www.yoast.com), wat digitale foto’s, tekst bedenken en klaar is Kees. Een bijzondere domeinnaam verzinnen vind ik lastiger…..Tourdedeuxchevaux.nl was te lang en te ingewikkeld om te correct te typen….! Skick.nl is in handen van een of andere paardenhandelaar in de Achterhoek en die wil er alleen voor veel geld vanaf … nog maar eens goed nadenken: Met-Joep, uitje-dak, ineeneend, inmijneendje picknick, JoideVivre, god in frankrijk,  ….. op zijn fransmet de franse slagfranseslag.nl is nog vrij! Meteen vastleggen.

Bedrijven waar u ook toerritten met lelijke eenden kunt boeken:

www.huureeneend.nl www.huureeneendje.nl www.huureendjes.nl www.lelijkeeendhuren.nl www.eendenverhuur.nl www.eendjehuren.com www.eendjehuren.nl www.duckrent.nl www.ducktrail.nl www.duck-tour.nl www.weekeendjeweg.com www.eendrijden.nl www.eendentour.nl en sinds 2012: eendontour.

(spel en typefouten voorbehouden) 

Staat uw website er niet bij of wilt u hier juist niet worden vermeld? Stuur dan een e-mail naar Joep: info@franseslag.nl

 

De volgende stap!

In 2013 is mijn nieuwe website online gegaan: www.goedkopebedrijfsuitjes.nl  iets héél nieuws en toch ook weer niet.

en ik ben natuurlijk aan het sparen voor een paar Ferrari’s…..